Hoog-rendement-ketel draait niet als hr-ketel

Wist u dat de kans bijzonder groot is dat uw hr-ketel helemaal niet als hoog-rendement-ketel brandt? Ook niet als de folder heeft aangegeven dat u een Hoog-rendement-ketel heeft gekocht? En wist u dat er dan dagelijks veel warmte via de schoorsteen verdwijnt? Waarschijnlijk wist u dat niet, want in 9 van de 10 gevallen is de hr-ketel verkeerd ingesteld.

Waarom geen hoog rendement met een hr-ketel?

De meeste HR-ketels staan veel te hoog afgesteld. Ze pompen water met een temperatuur van 80 °C of meer door het gebouw. Dat komt bij de ketel terug met een temperatuur tussen 60 en 75 °C. En dat is te hoog. Een hr-ketel gaat pas met hoog rendement draaien als de retourtemperatuur lager is dan 58,6 °C. Dan kan waterdamp die bij de verbranding vrijkomt van aardgas condenseren zonder te verdwijnen via de schoorsteen. En gecondenseerde waterdamp (water dus) wordt weer gebruikt om warmte af te geven.

Veel gas verspillen met slecht ingeregelde cv-installatie

Indien uw ketel niet als hoog-rendement-ketel kan draaien verliest u veel energie. Zelfs zoveel energie dat gelijk staat aan het verdampen van 1 ketel water (ca.7 liter). Stelt u zich eens voor, u moet dagelijks een grote ketel water verdampen op uw fornuis. Die energie verliest u dagelijks als de ketel niet als hoog-renemdent-ketel draait.

Hoe gaat mijn hr-ketel als hoog-rendementsketel draaien?

Dat is een kwestie van het inregelen van uw cv. De instelling van de cv-watertemperatuur is daarbij belangrijk. Die moet naar beneden, bijvoorbeeld op 60 of 65 °C. Dat is een instelling van de cv-ketel. Maar daarvoor moet de gehele cv-installatie ook waterzijdig worden ingeregeld. Anders bestaat er een groot risico dat bepaalde ruimtes niet warm te stoken zijn. Het inregelen van uw cv kunt u zelf, met behulp van de cv-inregelkit. Hierin vindt u alle benodigde gereedschappen en een handleiding, waarmee iedereen zijn cv in kan regelen, ook als u totaal niet technisch aangelegd bent.

Cv-inregelkit bestellen