Er is een handig rekenmiddel om het gasverbruik tussen verschillende periodes te bepalen. Hiervoor is de term ‘graaddagen’ in het leven geroepen. Graaddagen zijn geen dagen. Het is een rekeneenheid.
Het aantal graagddagen per dag is het verschil tussen de binnentemperatuur en gemiddelde buitentemperatuur. Hierbij wordt 18 °C als uitgangspunt genomen voor de binnentemperatuur. Dit lijkt laag, maar dit is gebaseerd op het feit dat een gebouw niet bijverwarmd hoeft te worden als het buiten 18°C is. Stel, de gemiddelde buitentemperatuur is op een dag 8 °C. Dan zijn dit op die dag (18 – 8) 10 graaddagen.
Hoe kan je dan de gasbesparing berekenen?
Uiteraard zult u over een periode voorafgaand aan de inregeling het gasverbruik moeten meten. Dit doet u vervolgens ook over een periode na de inregeling. Vervolgens gaat u bepalen hoeveel graaddagen er in de eerste periode waren en hoeveel in de tweede periode. U deelt het gasverbruik voor beide periodes door het aantal graaddagen. Dan heeft u voor beide periodes een gasverbruik per graaddag. En die kunt u eenvoudig vergelijken.
Voorbeeld berekenen gasbeparing:
U verbruikt over een maand voorafgaand aan de inregeling 280 m3 gas.
In de maand na de inregeling meet u een verbruik van 266 m3 gas.
Over de eerste maand waren er 307 graaddagen, over de maand na de inregeling waren er 342 graaddagen.
Gasverbruik vóór CV-inregelen | 0,91 m3/graaddag (280/307) |
Gasverbruik na CV-inregelen | 0,78 m3/graaddag (266/342) |
Besparing door inregeling | 14% ((0,91 – 0,78)/0.91) |
Om het nog preciezer te maken zijn er zogenaamde ‘gewogen graaddagen’ in het leven geroepen. Die houdt rekening met extra weerinvloeden die het gasverbruik mede bepalen. We kunnen hierbij denken aan zonneschijn, wind etc.
Waar kan ik het aantal graaddagen vinden?
Er zijn verschillende websites die het aantal graaddagen bij u in de buurt publiceren. De meest uitgebreide is die van KWA. Download het meest recente Excel-bestand en kies daarbij de sheet gewogen graaddagen per dag van het weerstation dat voor u dichtbij is.