Waterzijdig inregelen

Waterzijdig inregelen, wat is dat? Waterzijdig inregelen is het in balans brengen van uw cv-installatie. Het zorgt ervoor dat het warme water op een goede manier over de radiatoren wordt verdeeld. Het inregelen is een eenmalige handeling en kunt u zelf uitvoeren.

Waarom is waterzijdig inregelen nodig?

De overgrote meerderheid van de cv-installaties zijn niet waterzijdig ingeregeld. We komen daar vaak de volgende situaties tegen:

De radiator die dichtbij de cv-ketel staat krijgt het snelst en het meeste warme water. Het krijgt niet eens voldoende tijd om warmte af te geven. De radiator die ver van de cv-ketel is geplaatst, krijgt daarentegen weinig warm water. Het gevolg is dat de radiator traag opwarmt of zelfs nauwelijks opwarmt. We noemen dit een onbalans en geeft een paar praktische problemen:

  • Een slecht comfort omdat het pand niet gelijkmatig opwarmt.
  • Een slecht comfort omdat bepaalde ruimtes niet warm te krijgen zijn.
  • Een hoog gasverbruik omdat de cv-watertemperatuur niet optimaal is.

Bij deze problemen wordt er door veel installateurs voor gekozen om grotere radiatoren op te hangen, maar dat is helemaal niet nodig. Een radiator is bij de bouw namelijk precies afgestemd op het volume van de ruimte. Een grotere radiator gaat in de meeste gevallen het probleem niet oplossen. Daarvoor moeten we de cv waterzijdig inregelen.

Zelf je cv waterzijdig inregelen

Wat is waterzijdig inregelen?

Het waterzijdig inregelen zorgt ervoor dat elke radiator het juiste volume water krijgt. Bij het waterzijdig inregelen wordt de maximale doorstroomopening ingesteld. Dit kan enerzijds met het binnenwerk van de radiatorkraan en anderzijds met het voetventiel. Een radiator ver van de cv-ketel moet een grotere opening hebben dan een radiator dichtbij de ketel. Wat de juiste instelling hiervoor is doet men met waterzijdig inregelen. Hier een voorbeeld van een goed ingeregelde cv:

Afbeelding van slecht en goed ingeregelde CV-installatie

Methodes voor waterzijdig inregelen

Er zijn 3 methodes om de cv-installatie waterzijdig in te regelen:

  • de temperatuurmethode
  • de vóórinstelmethode
  • ultrasoon methode

Temperatuurmethode waterzijdig inregelen

Temperatuur meter met laser

Bij de temperatuurmethode wordt de inregeling van de radiatoren gebaseerd op een verschil van 20 graden tussen aanvoer- en retourtemperatuur van een radiator, gerekend met een buitentemperatuur van – 10°C. De methode wordt uitgevoerd als de cv-ketel in bedrijf is. Deze methode kan goed uitgevoerd worden door de Doe-het-zelver. CV-inregelen.nl heeft hiervoor een handige cv-inregel kit beschikbaar.

 

Temperatuurmethode waterzijdig inregelen

Vóórinstelmethode waterzijdig inregelen

Bij de voorinstelmethode wordt via een leidingnetberekening, karakteristieken van radiatoren en inregelvoorzieningen de instelling uitgevoerd. Deze methode kan ook uitgevoerd worden zonder dat de cv-installatie op temperatuur komt. In praktijk blijkt dat deze methode wordt gehanteerd door de experts op dit vakgebied.

Ultrasoonmethode waterzijdig inregelen

Doorstroomvolume meten met geavanceerde apparatuur

Met de ultrasoonmethode wordt het doorstroomvolume met geavanceerde apparatuur gemeten. Aan de hand van deze metingen wordt de instelling bepaald. Het is een methode die tot nauwkeurige instellingen leidt.

Bijkomend voordeel van het waterzijdig inregelen is dat installatiefouten aan het licht komen. Hier een top 3 van meest voorkomende fouten die gemaakt worden bij het plaatsen van een cv-installatie.

 

Doorstroomvolume meten met geavanceerde apparatuur

Cv-inregelkit bestellen